Verdiepingstrajecten voor instructeurs

Leer nog meer over de biomechanica, anatomie en het correct trainen van het (sport) paard. 

Verdiepingstrajecten NCSAH

.De NCSAH biedt voor instructeurs 4 verdiepingstrajecten aan en daarnaast nog de opleiding tot Werk aan de hand instructeur. Om in te stromen dienen instructeurs tenminste het Basistraject NCSAH te hebben gevolgd of in het bezit te zijn van minimaal een ORUN 3 diploma. Wanneer een een instructeur geen voor opleiding heeft bij de NCSAH dient naast het verdiepingstraject naar keuze ook het theoriepakket van het basistraject afgenomen te worden. Dit dient de betreffende instructeur voor aanvang van het verdiepingstraject bestudeerd te hebben.

Er is keuze uit:

Zijgangen en Didaktiek (nog 1 plek)

Advanced Biomechanica (nog 6 plekken)

Werk vanaf de grond/revalidatie ( * volgen van Advanced Biomechanica verplicht) (nog 6 plekken)

Verdiepingsgroepen Ter Apel Sport plus (uitsluitend voor studenten met BICD diploma, Zijgangen & Didaktiek, Advanced Biomechanica en Z2 +1, of vanaf LT instructeurs iom Bastiaan de Recht)


Voor het halen van ORUN2/ORUN 3 diploma's kun je bij ons terecht in de instructeursopleiding NCSAH ( huidige groepen zitten vol, start inschrijving juli 2025 voor januari 2026). 

Voor het behalen van je ORUN 4 wedstrijdsport Dressuur dien je naast je ORUN3/BICD diploma, de verdiepingstrajecten Zijgangen en Didaktiek, Advanced Biomechanica en Ter Apel Sport plus te hebben gevolgd. (minimaal ZZ licht klassering met wp)



Inhoud

Zijgangen & Didaktiek

Dit verdiepingstraject bestaat uit 3 praktijk-weekenden met paard en een 2 daagse bij het DRDC in Ter Apel zonder paard over fysiek en mentaal een atleet zijn als ruiter en instructeur. (zonder paard)

Thema's die in de praktijkweekenden aan de orde komen zijn: Biomechanica in beweging ( verzameling), schouderbinnenwaarts, travers, appuyeren uitgediept qua houding en zit, hulpen en de biomechanica van het paard. Daarnaast zal er aandacht zijn voor het functioneel toepassen in je lessen van de opgedane theoretische kennis.

Dit traject is bedoeld om verder te groeien als instructeur van L2 niveau naar Z of om je lessen op dit niveau functioneler te krijgen door meer kennis van de biomechanica.

Er is plek voor maximaal 12 studenten. 

Locatie praktijk weekenden: Manege Groenewoude in Woudenberg( paarden blijven 's nachts op locatie)

Data:

13/14 juli, 13/14 sept, 10/11 jan 2026

DRDC FMA dagen 9/10 okt 2025 in Ter Apel

Investering: 1700 euro ( 250 bij inschrijving en in 5 termijnen betalen  van 300 euro ook mogelijk, incl boxhuur en lunch op alle dagen, exclusief map met Syllabi Basistraject en/of Verdiepingstraject, toegang tot Huddle platform met e-learning en trainingsvideo's). Betaling termijn(en) vanaf 1 februari 2025

Inhoud

Advanced Biomechanica

Dit verdiepingstraject bestaat uit 3 praktijk-weekenden, waarvan elke student 1x een paard meeneemt. Daarnaast is er 2 daagse theoriemodule bij het SMDC in Heesch (zonder paard) en een praktijkdag Biomechanica bij het DRDC in Ter Apel zonder paard.

Thema's die in de praktijk weekenden aan de orde komen zijn:

1e weekend: training obv Karin Schraa werk aan de hand en longeren, analyse in beweging. ( 5 paarden mee)

2e weekend: 1e dag obv Carolien Munster trainen met hartslagmeter en de interpretatie ervan, dag 2 trainingen onder het zadel met de informatie van dag 1 en wat laat het paard zien. ( 5 paarden mee)

3e weekend obv Amber Koppen beoordeling van bespiering, wat kan dat betekenen, wat kun je verwachten in je training. Het bespreken van management, algemene welzijnsaspecten in de trainingen. Daarnaast gaan we de paarden ook terug zien in training onder het zadel. (8 paarden mee)

Dit traject is bedoeld voor iedere instructeur die zich meer wil verdiepen in het analyseren van het paard in beweging en het paard zo comfortabel mogelijk wil krijgen in een training of les

Er is plek voor maximaal 18 studenten. 

Het is raadzaam om tenminste ook het verdiepingstraject Zijgangen& Didaktiek gevolgd te hebben ( of oud Sportfase A) om daarna dit verdiepingstraject te volgen.

Locatie praktijk weekenden: Manege Groenewoude in Woudenberg( paarden blijven 's nachts op locatie)

Data:

31jan/1 feb 2026, 25/26 april 2026, 23/24 mei 2026

DRDC 24 april 2026 in Ter Apel Biomechanica praktijkdag

SMDC 18/19 nov 2025

Investering: 1800 euro (350 bij inschrijving en ook in 5 termijnen van 300 euro betalen mogelijk, incl boxhuur en lunch op alle dagen, exclusief map met Syllabi Basistraject en/of Verdiepingstraject, toegang tot Huddle platform met e-learning en trainingsvideo's). Betalen termijn(en) start 1 juli 2025

Inhoud

Werk vanaf de grond/revalidatie

Dit verdiepingstraject bestaat uit 3 praktijk-weekenden met paard

5 losse lesdagen werk aan de hand (zelf in te delen ahv de wadh kalender in Huddle)

Biomechanica dag op het  DRDC in Ter Apel zonder paard.


Er is plek voor maximaal 12 studenten. Instromen in dit verdiepingstraject is mogelijk voor instructeurs/studenten die tenminste het verdiepingstraject Advanced Biomechanica hebben gevolgd. (of reeds oude Sportfase A)


Locatie praktijk weekenden: Manege Groenewoude in Woudenberg( paarden blijven 's nachts op locatie)

Data:

Vanaf 1 augustus 2025 kun je starten met de 5 losse wadh lessen

6/7 december 2025, 14/15 februari 2026, 2/3 mei 2026

Biomechanica praktijkdag 24 april 2026 in Ter Apel

Investering: 1825 euro ( 375 bij inschrijving en in 5 termijnen betalen  van 300 euro ook mogelijk, incl boxhuur en lunch op alle dagen, exclusief map met Syllabi Basistraject en/of Verdiepingstraject, toegang tot Huddle platform met e-learning en trainingsvideo's). Betaling termijn(en) vanaf 1 april 2025.

Voor dit traject is het boek Dressuur op gelijke voet verplicht lesmateriaal. (naast het huddleplatform)


LET OP: vanaf 1 januari 2026 is dit traject een verplicht onderdeel voor het werk aan de hand instructeurs examen!


Volg ons ook op social media!

Praktijkmodules


Tijdens de praktijkmodules overnachten de paarden op de accommodatie. Ruwvoer en bodembedekking (stro) is aanwezig, de student dient zelf krachtvoer mee te nemen. Er zijn ook enkele paddocks aanwezig, zodat de paarden tijdens het opleidingsweekend ook even buiten kunnen lopen. De student dient zelf een overnachtingsmogelijkheid te regelen, er is beperkt plek op de accommodatie.

De praktijk weekenden duren op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur (aansluitend samen eten) en op de zondag van 09.00 tot 17.00 uur.


Deelname

Deze verdiepingstrajecten zijn bedoeld voor instructeurs met minimaal het basistraject NCSAH of ORUN 3 diploma. Instructeurs die instromen met ORUN 3 diploma dienen wel de theoriemappen aan te schaffen van zowel het Basistraject als het Verdiepingstraject. 

De kosten het desbetreffende studiemateriaal is op te vragen bij opleiding@ncsah.nl

Wat kan je verwachten?

* veel inzichten in het functioneren van het paard in de verschillende trainingen

* een groep gelijkgestemde instructeurs die echt het paardenwelzijn in de training belangrijk vinden en zich daar in het veld sterk voor maken

* een enthousiast team docenten om je echt mee te nemen in de complexere toepassing van biomechanica in de training door het heel logisch te maken

* ook het management mee te nemen als instructeur op een functionele manier

* theorie die onderbouwt wordt door de wetenschap en vernieuwend is door het meegaan in de huidige ontwikkelingen en dus ook continue wordt aangepast waar nodig

* je leert geen methode, maar je leert naar het individuele paard kijken en daarbij uiteraard ook naar de ruiter

* je krijgt een bewijs van deelname van elk verdiepingstraject

Enthousiast over de verdiepingstrajecten? 

Help mee om het paardenwelzijn in de training te verbeteren!

Een betere paardenwereld begint bij jezelf verdiepen!

Vragen of onduidelijkheden?

Wij staan voor je klaar! Vul het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om al je vragen te beantwoorden of onduidelijkheden weg te nemen. Let op soms komen onze antwoorden in de spam!! Je kunt ook mailen naar opleiding@ncsah.nl