Basistraject 2025/2026

BICD - Basic Instructor Classical Dressage

Vergroot je expertise:
Basistraject - Basic Instructor Classical Dressage 

NCSAH logo

Verdieping in biomechanica

NCSAH logo

Leer dynamisch trainen

NCSAH logo

Gebruik je kennis functioneel

Dé opleiding waar we verder kijken dan alleen lesgeven!

Ben jij klaar om jouw expertise met betrekking tot dressuur en de communicatie met paarden naar het volgende niveau te tillen? Ben jij op zoek naar een instructeurs opleiding met verdieping? Dan is een instructeurs opleiding bij de NCSAH het antwoord! Schrijf je vandaag nog in voor het komende basistraject, we starten in januari 2025 weer met nieuwe groepen.

Deze 1,5-jarige instructeurs opleiding is toegankelijk voor alle niveaus. Of je nu als professional in de paardenwereld wilt werken of als ruiter meer kennis op wilt doen in het omgaan en met plezier trainen van je paard. Ons Basistraject – Basic Instructor Classical Dressage is daarmee perfect voor iedere paardenliefhebber die klaar is om de volgende stap te zetten.

Het NCSAH Basistraject 

Wat verwachten we van jou?

 • Je hebt een brede interesse in alle facetten van de rijkunst, paarden en nieuwste inzichten
 • Je bent gemotiveerd om continu te leren en je beschikt over een natuurlijke nieuwsgierigheid
 • Je wil het beste doen voor het paard

Diploma's Basistraject

Afhankelijk van je eigen instroomniveau, zijn er meerdere mogelijkheden;

 • Aan het einde van het studiejaar het examen Basic Instructor Classical Dressage afleggen. Met het diploma dat je ontvangt na het behalen van het basistraject kun je jezelf verzekeren als instructeur paardensport (niveau is L2 rijden en lesgeven, hoeft niet geklasseerd).
 • Het ORUN 2 en ORUN 3 examen afleggen. Let op: dit is afhankelijk van het instroomniveau en ervaring met lesgeven. Deelname aan de ORUN 2 en 3 examens is pas mogelijk na het volgen van het extra aangeboden springonderwijs (deze bevat 4 modules).
 • Na het behalen van ORUN 2 en ORUN 3 mag je ook lesgeven op een bedrijf met veiligheidscertificaat.

Inhoud Basistraject

Deze instructeurs opleiding bevat onder andere:

 • 5 Praktijkweekenden met paard (incl. box, bodembedekking en hooi)
 • Biomechanica praktijkdag
 • 20 Webinars met theorie en zelfstudie
 • Inspiratiedagen/-webinars
 • (minimaal) 3 regiotrainingen met paard
 • Theoriemap met syllabi, voor het examen Basic Instructor Classical Dressage
 • Gebruik van het De Recht Dressage Center huddle platform incl. video’s behorend bij de theorie, e-learning en (oefen)toetsen.


Let op: voor de praktijkonderdelen met paard geldt een aanwezigheidsplicht van 80% om te mogen deelnemen aan examens

In januari 2025 starten we met de webinars via zoom, deze vinden meestal plaats op dinsdagavond en je ontvangt in november een overzicht met de data van de webinars. Ook zullen er in de eerste maanden 2 praktijkopdrachten ingepland worden en besproken.


De data voor de praktijkweekenden op locatie Manege Groenewoude in  Woudenberg zijn:

Groep A: module 1 3/4 mei 2025, module 2 21/22 juni 2025, module 3 23/24 aug 2025,  module 4 8/9 nov 2025, module 5 7/8 maart 2026

Groep B: module 1 31 mei/1 juni 2025, module 2 5/6 juli 2025, module 3 6/7 september 2025, module 4 15/16 nov, module 5 14/15 maart 2026

De data voor de praktijk weekenden op locatie Pensionstal Schraa in  Sondel (Fr) zijn:

Groep C: module 1 17/18  mei 2025, module 2 12/13 juli   2025, module 3  13/14 september  2025,  module 4 22/23 november  2025, module 5 21/22 maart  2026

Biomechanicadag op De Recht Dressage Center in Ter Apel 11 juli 2025

Bij keuze voor ORUN examens aanvullend: Springmodule 4/5 okt 2025 en 4/5 april 2026

ORUN 2 examens 24/25 november 2025 op Manege Groenewoude in Woudenberg. 

ORUN 3 examens mei 2026

Wat kun je verwachten?

Lees meer over de inhoud van het Basistraject en onze vervolgopleidingen, in onze complete studiegids:

Meer informatie? 

Lees meer details over het vakkenpakket en de toelatingseisen voor het Basistraject:

Inhoud praktijkmodules

Wat houden de praktijklessen in? Voor elke module worden diverse praktijklessen gegeven waaronder zitlessen, longeerlessen, rijlessen (elke module meerdere privélessen op eigen niveau) en werk aan de hand. Daarnaast gebruiken we de praktijkmodules ook om de geleerde theorie om te zetten naar de praktijk. Voorafgaand aan de module krijg je als student "huiswerk" en wordt er een digitale toets gemaakt over de stof. Tijdens de praktijkmodules is er veel aandacht voor het analyseren van de trainingen met als rode draad de biomechanica van het paard. Door functioneler te leren trainen, functioneert het paard beter.

Als student wordt je uitgedaagd om elke combinatie in je les te verbeteren. De groepen bestaan uit maximaal 12 studenten met 2 docenten en de lessen kunnen volledig aangepast worden naar het niveau van de ruiter. De diversiteit in niveaus en combinaties maken de praktijkmodules tot inspirerende en leerzame weekenden! Daarnaast vinden wij dat er naast het serieuze deel ook ruimte moet zijn om even te ontspannen en gaan we op de zaterdagavond met degene die dat willen gezellig een hapje eten.

Het paard verdient het dat degene die hem traint, weet waar hij mee bezig is!

Trainingsplan Basistraject

Als student stel je aan het begin van het jaar een trainingsplan op, waar je ook thuis mee aan de slag kunt. Aan het begin van het opleidingstraject krijg je een mentor. Hierdoor is het mogelijk om de individuele weg van elke student zo optimaal mogelijk te begeleiden. De opleiding is tijdens de praktijkmodules met name gericht op dressuurtraining, uitgaand van meer inzicht te geven in biomechanica, trainingsleer en didactische vaardigheden. Ter voorbereiding op de ORUN examens zijn er aparte praktijklessen voor het springen, deze volg je naast je basistraject. 

Overnachtingen Basistraject

Tijdens de praktijklessen overnachten de paarden op de accommodatie waar je het praktijkweekend volgt. Ruwvoer en bodembedekking is aanwezig, maar je dient zelf krachtvoer mee te nemen. Er zijn ook enkele paddocks aanwezig, zodat de paarden tijdens het opleidingsweekend ook even buiten kunnen lopen. Voor jezelf dien je zelf een overnachtingsmogelijkheid te regelen, in Woudenberg is er beperkt plek op de accommodatie. De praktijkweekenden duren op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur (aansluitend samen eten) en op de zondag van 09.00 tot 17.00 uur.

Studiebelasting Basistraject

De studiebelastingsuren (SBU) bedraagt 40 tot 50 per maand (inclusief het trainen van je paard). Een kanttekening hierbij is dat studenten die weinig tot geen ervaring hebben met instructie geven, hier meer uren aan zullen moeten besteden om het basistraject succesvol te voltooien.

Wat kun je na de opleiding?

Instructeursdiploma's

Tijdens het volgen van ons basistraject bestaat er de mogelijkheid tot het behalen van de volgende diploma's:
 • BICD (alleen dressuur): L2 niveau lesgeven, rijden en analyseren
 • ORUN 2 Basissport allround*: L1 niveau rijden, lesgeven en een parcours van 60 cm springen
 • ORUN 3 Basissport allround*: L2 niveau rijden, lesgeven en een parcours van 70 cm springen
*door middel van het volgen van aanvullende springmodules.


Uitsluitend studenten die voldoen aan het niveau voor de examens kunnen deelnemen aan de examens. Er is bij de NCSAH geen instroom-eis qua niveau van rijden, maar bij een lager instroomniveau dient de student er rekening mee te houden dat het wellicht iets langer duurt voordat het examenniveau bereikt is. Bij de NCSAH willen wij iedereen de ruimte geven om zijn of haar eigen leerroute te volgen.

Wat is het verschil tussen een  BICD en een ORUN Diploma?

Het BICD diploma heeft als exameneisen dat je op L2 niveau kunt rijden, lesgeven en dat je een les van een collega kan analyseren en daarbij de collega van opbouwende feedback kunt voorzien. Dit diploma geeft je de mogelijkheid om je te verzekeren als instructeur. Het theorie aanbod van de NCSAH onderscheidt zich door het vanaf de basis aanbieden van theorie, wat ervoor zorgt dat je als student een functioneel biomechanisch inzicht ontwikkelt en daarmee een paard beter kan trainen binnen de fysieke en mentale mogelijkheden. Het paardenwelzijn kan hierdoor vergroot worden in de lessen van jou als NCSAH instructeur. Door het gebruik van het Q4 ruiterprofiel krijgt je als student veel inzicht in je eigen leerstijl en ook in die van je (toekomstige) lesklanten. 


De ORUN diploma's geven je vanaf niveau 3 ook de mogelijkheid om zelfstandig les te geven op bedrijven met het veiligheidscertificaat van stichting Veilige Paardensport. Voor niveau 2 en 3 basissport allround dient je als student ook zelf een parcours te springen en springinstructie te verzorgen. 

De NCSAH biedt apart modules aan die voorzien in het springonderwijs. Tijdens de NCSAH modules vindt geen paardenwissel plaats.
Kosten

Kosten Basistraject

Hieronder vind je het complete kostenoverzicht voor het NCSAH Basistraject:

Kosten Basistraject studiejaar 2025/2026
Totaal € 3.150,-
januari 2025-mei 2026
Waarvan € 1.550,- praktijkmodules (incl. 2x lunch en box voor je paard)
 

Waarvan € 1.600,- theorie, bestaande uit:

–        NCSAH theoriepakket (300 blz. aan syllabi)
–        NCSAH webinar pakket (20 stuks)
–        E-learning pakket (biomechanica + werk aan de hand)
–        Q4 instructeursprofiel + bespreking
–        Toegang tot De Recht Dressage Center            Huddle      (toetsen/masterclasses/trainingsvideo's)

Bij inschrijving dien je € 450,- te betalen als inschrijfgeld. Vervolgens kun je in 12 termijnen betalen á 
€ 240,- per keer OF in 1 termijn á 
€ 2.700,- ( in dat geval € 180,- korting)


De opleidingskosten zijn inclusief:

 • De praktijkmodules met 2 x lunch, box voor je paard incl. hooi en bodembedekking
 • Toegang tot Huddle (studentenplatform: e-Books, e-Learning, agenda)
 • Een map met alle syllabi behorende bij het Basistraject 
 • Ongeveer 20 webinars
 • Biomechanica-praktijk dag
 • Werk aan de hand dag


De opleidingskosten zijn exclusief:

 • De examenkosten 
 • De overnachtingen van de student
 • Attributen, zoals harnachement
 • De onkosten voor de regiotraining/inspiratiedagen 
 • Extra boeken ter verdieping
 • Het ORUN-traject (deze dien je verplicht naast je opleiding te volgen als je besluit om ORUN-examen te doen)Totaal: €3.150,-

Je kunt je nu inschrijven, max. 36 plekken, vol=vol

 • 5 praktijkweekenden met 2 x lunch, box paard met overnachting, incl. hooi en bodembedekking
 • Werk aan de hand dag & e-learning
 • Toegang tot het Huddle platform DRDC ( >70 uur E-learning en trainingsvideo’s)
 • Een map met alle syllabi behorende bij het Basistraject (300 pag.)
 • +/- 20 webinars
 • Biomechanica–praktijkdag
 • Toegang tot regiotrainingen (onbeperkt, waarvan 3 verplicht)
 • Toegang tot didaktiekdagen
 • Locaties praktijk Woudenberg (manege Groenewoude) 24 plekken, Sondel (Fr) 12 plekken

Kosten aanvullende ORUN examenpakketten

ORUN 2 examenpakket (exclusief theoriemap) - examen november 2025

springmodules 1 en 2 (300 euro) , toegang Moodle-omgeving KNHS (85 euro), examen ORUN 2 (340 euro)*


ORUN 3 examenpakket (exclusief theoriemap) - examen mei 2026

springmodules 3 en 4 (300 euro), toegang Moodle-omgeving KNHS(85 euro), examen BICD en ORUN 3 ( 580 euro)*

*o.b.v. prijswijzigingen ORUN


Verder leren?

Vervolgopleidingen

Mocht je tijdens het Basistraject nog niet klaar zijn voor een examen, dan is het wel mogelijk om eerst door te stromen naar het Sport Fase A Traject en om daar vervolgens deel te nemen aan het examen Basic Instructor Classical Dressage. Het is belangrijk dat ruiter en paard de tijd nemen om zichzelf de stof goed eigen te maken en daarom heeft de NCSAH geen vastomlijnde trajecten welke afgesloten dienen te worden met een examen.

Bij de NCSAH staat groei en ontwikkeling centraal en we bieden met het Sport Fase A traject dan ook de mogelijkheid aan onze studenten om door te groeien en te leren zonder dat de prestatiedruk de overhand neemt. Voor studenten die in Fase A zitten en reeds in het bezit zijn van hun BICD diploma, is er de mogelijkheid om examen te doen voor hun AICD diploma (Examenniveau Z1). Dit is echter een facultatief examen. 

Na het volgen van het Basistraject kan je als student dan ook meerdere wegen bewandelen, namelijk:

 • Sport Fase A Traject in Sondel of Woudenberg biedt de mogelijkheid om nog examens te halen, toe te werken naar Z2 +1 sportstand om door te stromen naar het Sport Traject B in Ter Apel.
 • Sport Traject B in Ter Apel, wanneer zowel Basic Instructor Diploma behaald is met minimaal een 7 en de sportstand Z2 +1 is.


Tijdens het Sport Fase A Traject en het Sport Traject B worden door de student vergelijkbare programma’s doorlopen. Echter het niveau qua rijden en lesgeven ligt in het Sport Traject B hoger.

Heb je vragen? Stel ze dan gerust door te mailen naar opleiding@ncsah.nl.


 

Boek - Basistechnieken en Concepten van de Rijkunst

Weet je soms niet goed waar je op moet letten tijdens het rijden? Begrijpt je paard niet goed wat je van hem wil? Staan jij en je paard voor je gevoel stil in jullie ontwikkeling? Dan kan dit boek wel eens een uitkomst bieden. In dit boek legt Bas op een fijne manier uit wat de basistechnieken en concepten zijn van de rijkunst. Welke hulpen geef je waar en wanneer en vooral ook waarom. Stap voor stap wordt je door de opleiding van jouw paard meegenomen. 

Bestel het boek via De Recht Dressage Center of klik op de knop hieronder.

Boek - Dressuur op Gelijke Voet

Zoek je afwisseling in je training? Wil je werken aan een beter contact met je paard? Wil je op een meer gelijkwaardige manier trainen? Wil je betere resultaten met je training behalen? Dan is dit boek voor jou een mooie start om daar mee te beginnen! ‘Dressuur op Gelijke Voet’ laat je zien hoe je een paard vanaf de grond op kan leiden tot het hoogste niveau. Via een logische opbouw worden alle onderdelen van de klassieke rijkunst behandeld.

Bestel het boek via De Recht Dressage Center of klik op de knop hieronder.

E-Learning - Dressuur op Gelijke Voet

Wil je de relatie met je paard verbeteren? Wil je jullie prestaties naar een hoger niveau tillen? En wil je een sterke basis leggen voor een goede samenwerking met je paard? Met ons unieke E-Learningpakket leer je hoe je jouw paard traint met respect en vertrouwen. Je verkrijgt onbeperkt toegang, waardoor je waar en wanneer je maar wilt kunt leren!

Bestel het E-Learningpakket via De Recht Dressage Center of klik op de knop hieronder.