Jessica de Mooij

Jessica de Mooij volgde de opleiding van de NCSAH t/ het vijfde jaar. Zij heeft in 2014 de diploma’s School Trainer, School Instructor en Work in Hand Instructor in ontvangst mogen nemen. Eerder heeft ze de éénjarige opleiding tot Basic Trainer & Instructor met succes afgerond. Zij begeleidt dressuurruiters tot en met de klasse Z. Jessica zet al haar enthousiasme in om volgens de filosofie van de Neo-Classical School for the Art of Horsemanship de combinatie van ruiter en paard verder te helpen.

Jessica is docent Werk aan de Hand in de Sportfase Ter Apel en op locatie in Wijdenes en Rijnsburg.

“Belangrijkste voorwaarde is dat je een gezond paard hebt en dat je je paard gezond houdt. Veel (kleine) blessures zijn het gevolg van onwetendheid in de training van paard en ruiter. Ik kan problemen signaleren en adviseren over hoe je die kunt oplossen”, vertelt Jessica de Mooij. Het kan om rijkunstige oplossingen gaan, maar in het geval van blessures of tekortkomingen in de beweging van een paard kan zij ook adviseren om contact op te nemen met bijvoorbeeld een veterinair.”

“Maar ik kijk niet alleen naar het paard”, lacht de instructrice.

“Ik kijk vooral ook naar de ruiter. Niet voor niets besteedt de NCSAH zoveel aandacht aan zitles en het verbeteren van de zit. Dat neem ik graag mee in mijn lessen aan anderen, omdat je op dit punt met veel respect voor je paard veel kunt bereiken. Verder moeten ruiters bereid zijn om de oplossing voor een probleem bij zichzelf te zoeken. Het ligt lang niet altijd aan het paard, de jury, je zadel, noem maar op. Het overgrote deel van de oplossing voor een (rijkunstig) probleem ligt bij jezelf. Ik leer ruiters hoe ze daar mee om kunnen gaan.”

Jessica de Mooij vindt het, naast het wedstrijdgericht coachen van ruiters, leuk om angstige ruiters te begeleiden. “Wat is er mooier dan iemand zelfvertrouwen te geven, laten zien hoe je angst op een eenvoudige manier kunt overwinnen en met respect voor ruiter en paard bijna ongemerkt steeds een stap verder te komen?”

Zelf rijdt Jessica de Mooij al sinds 9-jarige leeftijd. “Maar écht paardrijden heb ik pas geleerd bij de NCSAH. Hier heb ik geleerd om paarden daadwerkelijk te begrijpen, en geleerd om mogelijkheden en beperkingen te zien bij paard en ruiter. De opleiding is voor mij echt een eye opener geweest”, vertelt Jessica.

Jessica de Mooij is nu al actief als instructrice. Niet alleen geeft ze dressuurles, maar ook longeerles en lessen werk aan de hand “Longeren wordt vaak gezien als een manier om je paard ‘even snel’ beweging te geven. Dat kan, maar je kunt ook je paard op een ontspannen manier gericht trainen aan de longe. Bij mij leer je te longeren met een kaptoom, met een bit erin en bijzetteugels. Zo kun je leren hoe je je paard ontspannen voorwaarts-neerwaarts kunt laten lopen, zonder dat je paard de belasting van jou als ruiter voelt. De longetraining zou meer waardering verdienen, want als ruiter heb je er zonder meer profijt van!” Hetzelfde geldt voor het werken aan de hand. Het onbelast trainen van je paard om hem leniger en soepeler te maken. Maar ook om oefeningen onbelast aan het paard te leren. Tevens, mits goed uitgevoerd, een goede training om paarden te revalideren.

Informatie over rijles

De School Trainer & Instructor heeft een examen afgelegd in het geven van dressuurles op minimaal Z2 niveau en heeft een rijproef op Z2 niveau afgelegd. De School Trainer & Instructor kent alle theorie van de Z2 oefeningen, van de zijgangen en de piaffe aan de hand en van longeren en kan deze kennis in de praktijk gebruiken en overdragen.

Informatie over werk aan de hand les

De Work in Hand Instructor heeft een proef afgelegd waarin alle zijgangen en overgangen gevraagd worden en piaffe vanuit halt, stap, draf. Tevens kent hij/zij de bijhorende theorie en kan dit gebruiken in de praktijk.

Tarieven

Longeerles: € 30,00 per 30 minuten

Dressuurles t/m Z-niveau: € 30,00 per 30 minuten, € 45,00 per 45 minuten

Werk aan de hand: € 30,00 per 30 minuten

Werk aan de hand met schoolpaard € 35,00 per 30 minutenContactgegevens:

Tel: 06 14 94 28 92

E-mail: jessicademooij@gmail.com